A Hegyvidék S.E. Természetjáró szo. Szabadság Vándorai

csoportjának 2004. évi túraterve

 

Január 3.: Budai-hegység

Találkozó: 8:30 Kongresszusi kp. (BAH) 8-as busz.

Útvonal: Ördög-orom ? Farkas-völgy ? Széchenyi-hegy ? Széchenyi emlékhely - Svábhegy.

Táv-szint: 7 ? 8 km, +280 m, -100 m.

Érkezés: 13-14 órakor.

 

Február 7.: Budai-hegyek

Találkozó: 8:00 Moszkva-tér, óra.

Útvonal: Nagykovácsi községháza ? Vöröspocsolyás-hát ? Fekete-fej ? Tótasszony ? Huvösvölgy.

Táv-szint: 9-10 km, +180 m, -320 m.

Érkezés: kb. 14 óra.

 

Március 6.: Pilis hegység

Találkozó: 7:30 Batthyány tér, HÉV pénztár.

Útvonal: Leányfalu ? Szénégeto patak völgye ? Vörös-ko ? Álló-rét ? Szentendre, Skanzen.

Érkezés: kb. 17 óra.

Táv-szint: 11 km, +420 m, -250 m.

 

Április 3.: Burda-hegység

Találkozó: 7:30 Nyugati pu. pénztár.

Útvonal: Letkés ? Ipolyszalka ? Helemba ? Kovácspatak-tanösvény ? Garamkövesd - Párkány.

Táv-szint: 23 km, +-260 m.

Költség: kb. 1300 Ft turistaigazolvánnyal.

Érkezés: 20 óra körül.

Megjegyzés: érvényes útlevél kell.

 

Április 29 - Május 2.: Sárospatak környéke

Találkozó: kocsival utazók: 7:30 M3, Rákospalotai benzinkút

Útvonal: csütörtök-szombat: zempléni túrák, városnézés

Vasárnap: Tokaj, város- és pincenézés.

Táv-szint: 12 - 15 km, változó.

Költség: kb. 5500.- Ft (szállás, koszt, belépok)

Jelentkezés: 2500.- Ft eloleggel március 15-ig.

 

Június 5.: Gerecse-hegység

Találkozó: 7:00 Déli p.u. pénztár

Útvonal: Vértesszolos ? Bükk-völgy ? Halyagos ? Vaskapu - Turul.

Táv-szint: kb. 18 km, +-400 m.

Költség: kb. 800.- Ft turistaigazolvánnyal (50%)

Érkezés: kb. 18 órakor.

 

Július 2-9: Szlovénia.

Utazás: autóbusszal.

Indulás: 6.00 Deák-tér, V. ker. Polgármesteri Hivatal elöl.

Útvonal: Maribor - Pohorje; - Bledi-tó - Bohinji- tó - Olaszország, Tarvisio; - Monta Lussari, Mária kegyhely; Kranjska Gora - Vrsic-hágó - Soca forrás - Bovec; - Kobarid - Boka-vizesés - Kanin-hegy; - Postojnai barlang és vár - Ljubljana - Ptuj; - Ptujska Gora - Csákvár.

Szállás: Pohorje (2), Tarvisio (2), Bovec (2), Ptuj (1).

Költség: Szállás, 3 nap félpanziós ellátás, utazás, program szerinti belépok, biztosítás, vezetés kb. 70 000.- Ft

 

Július 29 - augusztus 2: Erdély, Alcsíki emlék út

Utazás: autóbusszal.

Program: Részvétel az 1849. aug. 1-i Nyerges-tetoi csata megemlékezésén kopjafaállítással. Kirándulás: Tusnádfürdo, Szt. Anna-tó, Bálványos vár, Úz-völgy, Parajdi sóbánya.

Szállás: Csíkszentmártoni kollégiumban.

Költség: Szállás, ellátás, utazás, biztosítás, kb. 30-35 000 Ft

 

Szeptember 4 - 5.: Börzsöny

Találkozó: 8.00 M3, Shell-kút (Metro áruház mellett).

Útvonal: Királyháza -.

Táv - szint: 9-10 km., +180 m, -320 m.

Utazás: gépkocsival

Érkezés: kb. 16 óra.

Költség: Szállás, ellátás, kb. 350 - 400 Ft

 

Október 2.: Pilis hegység.

Találkozó: 7.30, Batthyányi tér, HÉV pénztár.

Útvonal: Leányfalú - Szénégeto patak völgye - Vörös-ko - Álló-rét - Szentendre, Skanzen.

Táv - szint: 11 km, +420 -250 m.

Érkezés: kb. 17 óra.

Költség: kb. 1300 Ft. turistaigazolvánnyal.

November 6.: Gödölloi dombok

Találkozó: 7.10 Keleti pu. pénztár, vonat indulás: 7.40.

Útvonal: Tápiószentmárton, Attila domb, Kincsem Múzeum,

Táv: 8 - 12 km.

Költség: kb. 1000 Ft. turistaigazolvánnyal.

Érkezés: 18 óra körül.

December 4.: Budai hegyek.

Találkozó: Moszkva téren az óra alatt 9.30-kor.

Útvonal: Amerre a Mikulás jár.

Táv - szint: 4 - 8 km, idojárástól függoen változó.

Jelentkezés: a 14 éven aluli gyermekek jelzésével november 15-ig.

 

2 kép a szlovéniai-olaszországi útról:
 

   Lussari30.jpg (72973 bytes)                              

A Lussari-hegyek   

 Zarandokhely30.jpg (81135 bytes)

                                                  A Mária-kegyhelynél

 

Szlovénia és Tarvisió

2004. július 2 - 9.

Július 2.: 6 órakor indultunk az V. kerületi Polgármesteri Hivatal elol. Idonként szemerkélo esoben 10 órára értünk a határra, ahol majd másfél órát várakoztattak. Csáktornyán kissé keringtünk az útlezárások miatt, Oromon (Ormoz) át majd fél háromra Mariborba érkeztünk. A bevezeto úton már feltunt a város fölött emelkedo Piramida hegy, ami a város szolohegye. Városnézésünk során a régi várfal mentén lementünk a Lent városrészbe, a Dráva partjára, ahol egy fesztiválra készültek. Megnéztük a városfal részét képezo Bíró tornyot, majd azt a házat, amely mellett no Európa legöregebb (kb. 400 éves) szolotokéje. Az Öreg-híd alatt átmenve elsétáltunk Zsidó- és a Vízi-toronyhoz, ami a városfal két bástyája, majd egy sikátoron bementünk a belvárosba. Ott felkerestük a 14 - 15. században épült, gótikus Keresztelo Szent János-katedrálist, melynek szép barokk belseje van. Mögötte a Maribori Egyetem épülete után a kastélyt tekintetük meg. A vöröstéglás ferences Szent Mária-templom után az 1515 körül épült Városháza tornyos épületét és elotte az 1680-as járvány emlékére emelt Pestis emlékoszlopot is megnéztük. A megeredt esoben busszal felmentünk a város felett emelkedo Pohorje hegyre az 1040 m magasan lévo Belleveu szállóba.

Július 3..: Fél 9-kor busszal átmentünk a Sv. Arah kápolna melletti parkolóba, ahonnan alkalmanként gyönyöru kilátással az Alpokra, a Zigartov csúcs érintésével a Persetov hegyen át mentünk Bajgot pihenohöz. Tovább a Lobnica patak szúk és meredek szurdokában leereszkedtünk a Nagy Sumik vízeséshez. Tovább már erosen sáros és csúszós úton lementünk néhányan a Verna patak beömlésénél lévo Kis Sumik vízesés alá. A hídtól aztán visszafordultunk és a pihenotol az erdei úton 16 km után visszaértünk az autóbuszhoz. A szállodához való visszaérkezésünk után megcsodáltunk a gyönyöru kilátást, majd elmentünk a közelben lévo, 1501-ben épült ás a XVIII. században bovített gótikus Bolfenk templomhoz. Az 1950-ben leégett és 1971-tol renovált templomban érdekes helytörténeti és természeti kiállítást láttunk.

Július 4.:8 órakor indultunk Celje és Ljubljana érintésével, majd 200 km megtétele után érkeztünk a Bledi-tóhoz. A tóparti sétálás közben nézegettük a szigeten lévo templomot és a 140 m magasban álló várat. Innen busszal elmentünk Podhom faluba, ahonnan sok hídon és helyenként a szinte függoleges sziklákra épített járdákon végig mentünk a Radova folyócska csodálatos szurdokán, a Vintgar-szoroson a 13 m magas Sum vízesésig. Visszatérésünk után a Bohinji-tó után a Savica menedékháztól több mint 400 lépcson felmentünk a Száva forrásának nevezett 78 m-es Savica vízeséshez. Visszafelé a Bohinji-tó partján megálltunk Ribcev Laz falúban, a XIV. századi román stilusú Keresztelo Szent János templomnál. Rövid ido múlva Bleden és Kranjsa Goran át Olaszországba mentünk, ahol nagyon szép hegyek között, több mint 100 km után érkeztünk meg Selle Neveaba, egy elég gyenge minoségu apartmanházba.

Július 5.: Fél 9-kor Tarvision át elmentünk a Lussari felvonóhoz. A kabinos felvonó 1760 m-re vitt fel minket, ott a kereszt mellol gyönyöru kilátásban részesültünk. A közelben lévo kis hegyi falucskában van a sokat látogatott zarándok templom. Rövid nézelodés után felkapaszkodtunk a hófoltokkal is takart sziklákon a 2071 m magas Cacciatore csúcsra. Külön érdekesség volt egy német hölgy aki a 82-ik születésnapjára szintén feljött a férjével. A templomhoz való visszatérés után tízen a felvonó alatt gyalog mentek le a 940 m-rel lejjebb váró autóbuszhoz. A szálláshely felé menet megálltunk a Lago del Predil mesterséges tónál, ahol II. világháborús emlékek mellett gyönyörködtünk a tóban és a szép tájban. Megérkezésünk után kiadós vihar volt, utána viszont szép szivárványt láttunk.

Július 6.: 8 órakor elmentünk Tarvisioba, a városban kisebb sétát tettünk, majd benéztünk a bazárba is. (Péter a csoportnak 25 „csíkos kardigánt”, azaz biztonsági mellényt vett.) 10 óra után visszatértünk Szlovéniába. Kranjska Gora után a Pisnica völgyében az 1108 m magasan lévo orosz kápolnánál álltunk meg, amit az 1915-17 között ott dolgozó orosz hadifoglyok építettek egy lavina katasztrófa emlékére. Következo megállásunk az 1611 m magas Vrsic hágónál volt, ahol egy órás túrát tettünk, amikor felmentünk a kb. .1750 m magas Postarskára, ahonnan fenséges kilátás volt K-Ny irányba a dolomit sziklákra, É-D irányba pedig a két völgyre. 840 m ereszkedés után a Soca forrása alatti parkolóban álltunk meg, ahonnan felkapaszkodtunk az 1000 m-en lévo forráshoz, ami egy barlang nyílása. Innen Soce falu temetojéhez mentünk, ahol megkoszorúztuk az I. világháborúban elesett magyar katonák emlékére állított kopjafát. Mintegy 8 km után É--ra tértünk a Koritnica völgyébe, az 1880-ban épült Kluze erodhöz. A hídról letekintettünk a 61 m mélyben dübörgo patakra, majd benéztünk az erodbe, ahol az I. világháború borzalmait mutató kiállítás van. Megdöbbento az a kiemelt köbméterföld, ami tele van rozsdás katonai eszközökkel. Kora estére érkeztünk meg Bovecbe. Nagyon kulturált apartmanházban kaptunk szállást. Gyönyöru környezetben, igen kedves városkát ismertünk meg.

Július 7.: A Boka hídjáig buszoztunk (350 m), elobb megnéztük a Socán hogy, honnan indulnak a raftingtúrák, majd felmentünk a Boka mellett a vízesése fölé, néhányan a tisztás fölé is (660 m). A raftig túrára menoket leraktuk, majd elmentünk Kobaridba (Caporetto), ahol megnéztük az I. világháború emlékmúzeumát. A kiállítás megrázóan mutatja be a háború borzalmait, hatalmas maketteken a hadszíntereket, boségesen a kor haditechnikáját. Megemlékeztünk a hosiesen harcoló magyar katonákról. Visszafelé megálltunk Trnovo kempingjénél a türkizkék Socát megnézni, ahova némi várakozás után megérkeztek a raftingolósaink. Velük együtt buszoztunk felfelé a Soca mentén kb. 650 m magasságig, ahol a folyó medre több mint 40 m-es szurdokot vájt magának, amibe a fahídról néztünk be. A Soca forrása elott parkoltunk (770 m), majd visszasétáltunk a Mlinarica patakig, ahol a patak medre mellett felmentünk a barlangjáig, ahol áttöri a sziklafalat. Innen visszasétáltunk az autóbuszhoz, amivel visszamentünk Bovecbe.

Július 8.: 8 óra elott kimentünk a Kanin-hegyi felvonóhoz, ahonnan majd 1800 m emelkedéssel, zárt kabinokban fél óra alatt felvittek 2200 m magasságig. Fent összefüggo, síelésre is alkalmas hómezo és fagypont körüli homérséklet fogadott. A 2300- 2500 m magas hegyormok közötti óvatos mászkálás és némi csúszkálás után visszalibegtünk, majd gyönyöru úton, 120 km buszozás után Postojnára értünk. Hamarosan az elektromos kisvonattal - mint egy szellemvonattal- bejutottunk a barlang csodaszép belsejébe. Sajnos a látogatók egy turisztikai nagyüzemben érezhették magukat, meglehetosen gyenge vezetéssel, elégé rohanva vittek végig a látványos, változatos termeken. Talán csak a vak emberhalnak nevezett csupasz barlangi hüllok bemutató helyénél volt ido alaposabban körülnézni. A barlangból ismét a kisvonattál jutottunk ki. Kis pihenés után 9 km buszos út után jutottuk el a XV. században épült Predjamai-várhoz, ami egy 123 m magas sziklafalban van. A várat csak kívülrol néztük meg, néhányan lementünk a Lokva patak felso folyását elnyelo nyílásához. Innen 50 km buszozás után jutottunk el Ljubljanaba. A Kongresszusi térrol a Szlovén Filmharmónia épülete mellett a Ljubljanica partjára mentünk. A folyócskát általában rendbentartott, szép, 2-4 emeletes házak szegélyezik. Az 1931-ben épült Cipész-hídon átmentünk a balpartra és felmentünk a valóban három különálló hídból álló Hármashídig. A jobbparton meglátogattuk az 1646-60 között épült barokk Ferences templomot. A Hármashídon visszamenve elobb a szemben álló, XV. századi óratornyos, erkélyes Városházára és az elotte álló, Szlovénia három folyóját jelképezo barokk kútra vetettünk egy pillantást, majd az 1512-tol a XVII. század közepéig épült copf stílusú Püspöki-palotát és a vele, az elso emeleten árkádos összeköttetésben lévo, 1701-1708 között épült barokk Szent Miklós-székesegyházat értük el. Belül szép freskók és hatalmas kupola, kívülrol pedig két hatalmas, dombormuves bronz kapu látható. A piacon át értük el az 1901-ben épült Sárkányhídat. A jobb rakparton át mentünk vissza a Ferences-templomhoz, majd a szép palotákkal rendelkezo Wolfova utcán át tértünk vissza a Kongresszusi tér parkjába. További 80 km buszozással értünk Trojanéba, ahol igen barátságos szállás és finom vacsora várt reánk.

Július 9.: A svédasztalos reggeli után többen felkeresték a környék nevezetességét, a finom fánkokat árusító üzletet, ahonnan több süteményt haza is hoztunk. Majd 100 km autóbuszos út után érkeztünk meg Ptujska Gorába. Itt megnéztük a fallal kerített, XV. században épült, nagyon szép gótikus Szent Mária-templomot. Ez az utolsó gótikus építmény Közép-Európa felol a Balkán felé. A templomot a Cillei család szobrai és az oltárképen Mária köpenye alatt a család 81 tagja - közöttük Cillei Borbála és férje, Zsigmond magyar király - látható. A templom ékessége a Mária dombormu. Innen 15 km-re lévo Ptujba értünk, ahol a Dráva partjáról a XVI. századi Városi-toronyhoz mentünk. A torony elott áll az Orfeusz emlékmu, ami egy 5 m magas római sírko. Mögötte van a XII. századtól épült gótikus Szent Péter és Szent Pál-templom, benne szép freskók és oltárok vannak. Elsétáltunk az 1906-7 között épült Városházához, elotte a téren áll az 1745-ben készült barokk Szent Flórián szobor. Innen többen felmentünk a reneszánsz Várba, ahonnan gyönyöru kilátás van a városra. Ugyanazon az úton mentünk Oromon át vissza Horvátországba. Csáktornyán megálltunk a Zrinyi-várat megnézni. Sajnos meglehetosen elhanyagolt állapotban van, a személyzet is barátságtalan volt. A történelmi kiállítás elég gazdag, amennyire megértettük reális is. Sajnos a számos magyar kapcsolatról ás emlékrol egy szó sincs magyarul. A hazatéro utunk sima volt és 7 órára szerencsésen meg is érkeztünk.